Arttu Vattulainen saapuu kultakunnossa Kalevan kisoihin

Se on hieno tunne, kun kestävyysjuoksijan kova työ palkitaan omalla ennätyksellä. Turun Urheilupuistossa Arttu Vattulainen seurasi Paavo Nurmi Gamesin 5000 metrin maaliviivoilla digikelloa tarkasti. Loppuaika 13.57,58 sai Joensuun Katajan 24-vuotiaan juoksijan riemastumaan. Oman ennätyksen 12 sekunnin parannus vei hänet alle haamurajan, joka ei tämän päivän Suomessa ole aivan tavallista herkkua.Viimeisten 10 vuoden aikana Vattulaista nopeammin 5000 metriä ovat juosseet vain alan kärkinimet Jukka Keskisalo, Jussi Utriainen ja Matti Räsänen.

LASIJALKA SELÄTTI MYKOPLASMAN

Oulun yliopiston kauppatieteellisessä kaksi vuotta opiskellut Vattulainen on tuttu näky Valkean Kaupungin puistopoluilla ja maanteillä. Lahjakasta juoksijaa harmittaneet loukkaantumisalttiit jalat olivat kuluneena talvena yllättäen kunnossa, mutta ongelmia nousi esiin nytkin. – Seitsemän viikon harjoitusleirini Australiassa sikäläisten huippujen kanssa nosti kunnon uudelle tasolle. Sitten väsymys alkoi vaivata. Vauhdit putosivat, ja SM-hallien 3000 metriä meni tosi huonosti.

Verikokeessa paljastui ylirasitustilan aiheuttajaksi mykoplasma, tuttu vitsaus monella muullakin kovaa harjoittelevalla urheilijalla. Vattulainen kertoo maalis-huhtikuun suunnitelmien menneen antibioottikuurin vuoksi täysin uusiksi. – Myönteistä oli se, ettei harjoittelua tarvinnut nollata kokonaan. Lenkillä kävin koko ajan, kuitenkin vain kuntoiluvauhdeilla. Oulun Terwakympilla helpohkosti tullut aika 30.50 kertoi pahimman olevan vihdoin ohi.

JUOKSU MAITTAA TAAS

SM-maastot jäivät Vattulaiselta väliin. Ratakauden hän pääsi aloittamaan tavallista myöhemmin, mutta suureksi ilokseen hän huomasi, ettei peli ollut menetetty. – Ennen sairastumista olin pystynyt keräämään määrää puolen vuoden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vankka pohja ei ollut kadonnut, joten tulosta alkoi syntyä.

Usein ennenkin Vattulainen on kuntoutunut vaivoistaan yllättävän nopeasti. Kesän kolmas ratakilpailu toi 5000 metrin oman ennätyksen. Kauden tärkeimmästä tavoitteesta piti kuitenkin luopua. – EM-Amsterdamiin aika loppui kesken. Kympin tulosraja 28.55 olisi terveenä pysyessäni melko varmasti särkynyt. Nyt jatkan valmentajani Tuomo Lehtisen kanssa rauhallisesti kohti syksyä.

Vattulainen puolustaa Oulun Kalevan kisoissa perjantai-iltana vuoden takaista Suomen mestaruuttaan 10 000 metrillä. Tiukan viikonvaihteen päättää 5000 metrin kilpailu sunnuntaina. Raatin stadion on Joensuun miehelle tuttu, vaikka hän ei siellä ole juossutkaan yhtään ainoaa ratakilpailua. – Raatissa olen tehnyt paljonkin vetoharjoituksia. Opiskelijaboksiini on matkaa vain puolisen kilometriä, joten kotikentästä on kysymys.

Valmentaja Tuomo Lehtisen Oulun edellisissä Kalevan kisoissa 1998 juoksema 3000 metrin esteiden M19-sarjan Suomen ennätysaika 8.38,51 on yhä voimassa. Turussa Vattulainen juoksi 5000 metriä ensi kerran valmentajaansa nopeammin. Viimeinen sana se ei tälle kaudelle suinkaan ollut. – Viikkoa ennen Kalevan kisoja pääsen Belgian Heusden-Zolderissa kovaan kyytiin Euroopan huippujen kanssa. Siellä vauhdinsieto mitataan.

teksti Matti Hannus

Kuva SUL-kuvapankki/ Anssi Mäkinen  (Mozambikin Flávio Seholhe vetää Joensuun Katajan Arttu Vattulaisen ja Lahden Ahkeran Ossi Kekin 5000 metrin uusiin ennätyksiinsä Paavo Nurmi Gamesissa 2016. Arttu Vattulainen alittaa urallaan ensimmäisen kerran 14 minuuttia 5000 metrillä ajalla 13.57,58). 

 

Share This