Rion olympiapaikasta Oulun Kalevan kisoissa taisteleva Lehtimäen Jyskeen Ari Mannio päästiin yllättämään jo miesten keihäänheiton karsinnan esittelyssä. Kisojen kuuluttaja pyysi yleisöä nousemaan ylös ja yhtymään onnittelulauluun, sillä keihäsmies täyttää tänään 29 vuotta.

– Sen minä tiesin, että minulla syntymäpäivät on. Se ei ollut yllätys, vaikka keskittynyt olinkin, Mannio naurahti kisan jälkeen.

Karsinnan avannut Mannio sai keihäänsä kohtuullisen hyvään asentoon ja heitto kantoi 79,60. Sillä hän otti tiukan yliotteen Rion kolmannesta olympialipusta kilpailevasta Toholammin Urheilijoiden Teemu Wirkkalasta, joka tuskaili heittojensa kanssa. Pisin kantoi 73,30 ja riitti karsinnan seitsemänteen sijaan ja finaaliin.

Mannio piti heittopaikkaa ja olosuhteita, eli lievää myötätuulta, hyvänä. Amsterdamin EM-kisojen jälkeen Mannio on hionut tekniikkaa Kuortaneella hallissa.

– Saatiin hyviä harjoituksia pidettyä ja se loi vähän uskoa tekemiseen. Heitin kaksi vähän kovempaa harjoitusta ja määrällisesti enemmän. Ei välitetty siitä, miten pitkälle heitto, vaan keskityttiin tekniikkaan, valotti huomiseen finaaliin luottavaisena lähtevä Mannio.

Tyytyväisenä myhäilivät myös yhdellä hyvällä heitolla karsinnan selvittäneet Lapinlahden Vedon Sampo Lehtola (78,05) ja Alajärven Ankkureiden Sami Peltomäki (77,18). He uumoilivat, että parempaa on finaalissa vielä luvassa.

– Se oli hyvä rento heitto meikäläisen tasoiseksi heittäjäksi, Peltomäki tuumi.

Sen sijaan Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Tero Pitkämäki joutui käyttämään toisenkin heittonsa. Se kantoi neljäntenä miehenä yli karsintarajan, 77,73. Hän ei ollut silti huolestunut tilanteesta.

– Yksi ylimääräinen heitto tuli tehtyä. Ei siinä sen kummempaa. Aika normaali Kalevan kisojen karsintatulos oli minulle. Kerran olen tainnut kasikymppiä heittää, keihäsässä summasi.

– Luulen, että finaalissa on vähän erilainen vire väkisinkin. Se on harmi homma, ettei Antti (Ruuskanen) päässyt mukaan. Olisi nostanut kilpailun tasoa, 85-metristä finaalissa tavoitteleva Pitkämäki tuumi.

Karsinnan viidenneksi heitti Veitsiluodon Kisaveikkojen Jani Kiiskilä. Kemiläisen ei tarvinnut heittää kuin yhden heiton (75,62), joka jäi 38 senttiä karsintarajasta.

– Ei mennyt karsintarajaa, mutta se riitti. Tosi varovainen heitto oli ja lähti pelkällä kädellä. Huomenna lähden heittämään ainakin ennätystä, ei ole vielä nappiheittoa oikein tullut tälle kesälle.

Kiiskilän kesäkuussa Rovaniemellä heittämä ennätys 78,41 riittää finalistien joukossa kauden tilastovertailussa seitsemänteen sijaan.

Sunnuntaina kello 16.40 alkavaan keihäsfinaaliin tiensä selvittivät myös muun muassa IF Raseborgin 19-vuotias Oliver Helander ja Lapuan Virkiän 38-vuotias Harri Haatainen, joka heittää Kalevan kisoissa 21:ttä keraa.

 

Share This