Teksti: Keijo Makkonen

Kalevan kisat 2016 käynnistyy torstai-iltana 21.7. kävelykilpailuilla Raatin stadionin kupeessa.  Jo silloin moni kisatapahtumien alkamista innolla odottava vapaaehtoinen pääsee tositoimiin.

Kävelyissä oleellisia ovat kävelytekniikan sääntöjen mukaisuutta valvovat kävelytuomarit, mutta oma merkittävä roolinsa on kierroslaskijoilla. Yhtenä kierroslaskijana kävelykilpailuissa toimii Maija Oravamäki, joka vastaa kisojen aikana pääasiallisesti juoksulajien valvojista ja tuomareista.

– Olen tehnyt heille aikataulut ja vastaan siitä, että porukka on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, itsekin juoksuissa valvomassa ja tuomaroimassa oleva Oravamäki kertoo.

Kävelijät kiertävät torstaina kilometrin mittaista kierrosta Tuiran silloilla. Tasan kello 19 starttaavat miehet 20 kilometrin matkalleen ja varttia myöhemmin naiset 10 kilometrille.

Oravamäki on toiminut kierroslaskijana aiemmin ratajuoksuissa, mutta kävelyssä kilpailijat tulevat kierroslaskijan kohdalle harvemmin, sillä kierros on pidempi kuin 400 metrin ratakierros.

– Erot kasvavat isoiksi, niin tarkkana siinä saa olla. Jokaisella kierroslaskijalla on omat urheilijat, joita seuraavat ja pitävät he ajan tasalla kilpailun aikana. Yhdellä kierroslaskijalla on yleensä neljä seurattavaa, Oravamäki valottaa.

Kärkikävelijälle näytetään jokaisen kierroksen jälkeen taululla jäljellä olevien kierrosten lukumäärä. Kierroksella ohitetuille tieto näytetään selkeästi paperilapulla.

Oravamäki on kokenut kestävyysurheilija, jolla on muun muassa useita Kalevan kisojen mitaleita pitkiltä juoksumatkoilta. Omalta kohdaltaan hän ei muista tapausta, jossa kierrosten lasku olisi mennyt mönkään.

– Itse juostessa olen mennyt kierroksissa sekaisin, mutta järjestäjillä ei ole mennyt kierrosten lasku sekaisin. Onhan se joskus mennyt isommissakin kisoissa.

Kalevan kisojen kävelykilpailuihin on vapaa pääsy. Oravamäki vinkkaa, että Rion olympiakisojen 50 kilometrille valmistautuvan Aleksi Ojalan ja muiden kävelijöiden menoa kannattaa tulla seuraamaan.

– Kävelijöillä on reitin varrella kaunis jokimaisema ja yleisö pääsee hyvin seuraamaan kilpailijoita kisan aikana.

Share This