Pituushyppääjä Henri Väyrynen on Oulun Kalevan kisojen 2016 pohjois-suomalaisista yleis-urheilijoista ehkä suurin kandidaatti Rion olympiakisoihin. Lääketiedettä Oulussa opiskeleva Henri on tuttu näky Ouluhallilla tai Raatissa – milloin ei satu olemaan leirillä etelän lämmössä tai kisareissulla.

Kajaanissa 24 vuotta sitten syntynyt Henri sai kipinän yleisurheiluun isänsä ja valmentajansa Eeron kautta joka itse harrasti seiväshyppyä aikanaan. Seiväshypystä Henrille lohkesi jo yllättäen nuorten EM-pronssi vuonna 2009 tuloksella 515. Kantapäävamman kautta pituus tuli päälajiksi vasta muutama vuosi sitten. Etelä-Afrikan leirillä tammikuussa 2016 tärähti jo lupaavasti 807 cm joka takaa Henrille paikan ensi kesän Euroopan mestaruuskisoihin Amsterdamissa.

” Kesän tavoite on hypätä EM-Amsterdamissa finaaliin ja toivottavasti tulos on myös riittävä Rion olympiakisoihin. Sinne tulosraja on nyt vain 8 cm päässä”, tuumaa oululaistunut kainuulainen.

”Raatin hyppypaikka takasuoralla on hyvä, ja tykkään myös kisata Mondo-alustalla. Kalevan kisoissa toissa vuonna olin neljäs, viime vuonna toinen ja tarkoitus on nytkin puolittaa sijoitus – eli mestaruus on ehdoton tavoite”.

Vapun jälkeen Henri suuntaa leirille Italian Formian urheiluopistolle josta käsin käynnistelee kesän kilpailukautta. ” Parin Italian harjoituskilpailun jälkeen olisi tarkoitus tehdä tulosta Saksan Bad Langensalzassa toukokuun 21. päivän kansainvälisessä kisassa – siellä on yleensä huippuolosuhteet ja vastassa lajin kärkinimiä”.

Oulussa Henrin lajitekniikkaa tarkkailee ja valmentaa Osmo Ylitalo – mies mm. EM-hopea-loikkaaja Heli Koivula-Krugerin takana. Oululaiset yleisurheiluihmiset ovat ihastelleet Henrin loistavaa nilkan esijännityksen ja iskutuksen käyttöä vauhtijuoksuharjoituksissa. Hänen uransa jatkunee ainakin seuraavan olympiaadin vuoden 2020 Tokion kisoihin saakka.

”Tykkään kisailla ja harjoitella ja kokeilla rajojani urheilijana, ainakin niin kauan kun kehitystä tapahtuu. Haasteita ja positiivisia fiiliksiä riittää urheilussa. Opinnot edistyy hyvää vauhtia mutta työelämään ei ole mitään kiirettä”, tiivistää aina iloinen ja hymyilevä Henri filosofiaansa nykyharrastuksesta.

teksti Antti Haapalahti

kuva Tapio Nevalainen

 

Share This